Harju spordist Eesti mängudeni

Spordist on Harjumaal ikka lugu peetud. Lisaks kooliprogrammidele pakuvad noortele erinevaid sportimisvõimalusi mitmed spordiklubid- ja ringid kes teevad tublit koostööd Harjumaa Spordiliiduga. Harjumaa Spordiliit on omalt poolt nõu ja jõuga abiks paljude maakondlike võistluste korraldamise, aga ka maakonna spordielu puudutavate tegevuste planeerimisel. Täna on liiduga seotud hulgaliselt erinevaid spordialasid– käsipallist kabeni ning korvpallist koroonani.

Harjumaa Spordiliidu tegevus ei piirdu ainult noortega. 2013. aasta tegevusplaani on lisaks koolidevahelistele arvukatele jõukatsumistele ka kavandatud ujumis-, lauatennise- ja suusatamisvõistlusi erinevatele vanusegruppidele; kohalike omavalitsustöötajate spordipäevi; tulemas on järjekordsed Harju maavalitsuse karikavõistlused teenistusrelvadest laskmises jne, jne. Siin on kindlasti omal kohal siirad tänusõnad kõigile Harjumaa Spordiliidu tublidele inimestele, kes näevad vaeva ja hoolitsevad selle eest, et harjumaalastel tekiks üha paremad võimalused ja väljundid oma lemmikspordialaga tegelemiseks, et sellega oma keha ja vaimu jätkuvalt värskena hoida.


Järgmisest kümnendist 

Et spordielu Harjumaal oleks ka edaspidi jätkusuutlik ning sportimisvõimalused maakonnas muutuksid senisest veelgi mitmekesisemaks, oleks tarvis sügavamalt analüüsida, kas Harjumaa Spordiliidu tegevus oma tänasel kujul on piisav, et sporti ja sportlikke eluviise edendada? Kas oleme äkki jätnud mõned olemasolevad võimalused kasutamata, sest osutub ju tihtipeale nii mõnigi uus asi hästiunustatud vanaks, mis vajab ainult uuele elule äratamist? Või on meil ehk tekkinud vahepeal päris uusi võimalusi maakonna spordielu aktiviseerimiseks ning veelgi enamate inimeste spordiellu kaasamiseks?

Kindlasti aitab sellele kaasa tihedam koostöö Harjumaa Spordiliidu ja Eesti Olümpiakomitee ning Eesti Paraolümpiakomitee vahel. Üheskoos saaksime muuhulgas paremini korraldada näiteks oma ala harrastajate mõõduvõtmisi teiste maakondade sama ala inimestega, luua uusi maakondadevahelisi sidemeid ja kontakte. Väike võistlusmoment toob endaga ikka kaasa positiivse adrenaliinisööstu ning ka üksikisiku tasandil aitaks see rohkem oma kodukohta väärtustada, kui inimesed lähevad sporti tegema mitte ainult enese eest, vaid terve oma maakonna eest. Ühtlasi looks selline lävimine võimaluse ka spordiväliselt tutvuda Eestimaa erinevate paikade, traditsioonide ja inimestega ning tutvustada oma kodukoha ilu ja võlu omakorda meie külalistele.

Töö laste ja noortega on juba täna jõudsalt edasi liikumas. Kuid ka siin näen ma võimalusi olemasolevatele tegevustele lisaväärtuse andmiseks. Kui lastel igapäevase koolitöö ja sporditegemise (või teiste hobide) kõrvalt tavaliselt palju vaba aega ei jää, siis võiks mõelda näiteks võimalusele kasutada efektiivsemalt ära laste suvised spordilaagrid. Kuna jõuliselt on esile kerkinud probleemid noorte elluastujate keeleoskuse pärast, siis miks ei võiks näiteks üritada ühildada needsamad suvised spordilaagrid omamoodi keelekümblusega erineva keeletaustaga laste ühiste laagrite korraldamise kaudu, kus reaalne tulemus- arvestades laste kiiret kohanemis- ja õppimisvõimet – oleks tõenäoliselt üsna kiire tulema. Võidaksid sellest igal juhul kõik.


Mõttekojast foorumini

Eelpool sai toodud vaid mõned mõtted, mida võiks Harjumaal spordielu edendamiseks ette võtta. Et edasine kurss ikka kindlasti õige saaks, peame teadma, millised on meie inimeste ootused. Milline üldse on sotsiaalne tellimus Harjumaa Spordiliidule? Et neid mõtteid ja ootusi täpsemalt kaardistada, käisin Harjumaa Spordiliidu aastalõpu koosviibimisel välja mõtte korraldada selles küsimuses tõsisem ajurünnak erinevate mõttekodades, kus võiksid osaleda nii Harjumaa spordiseltside esindajad kui ka muidu spordihuvilised inimesed, kellele läheb korda maakonna spordielus toimuv. Mõttekodade eesmärk oleks võimalikult paljude ideede genereerimine, mida annaks veel ja paremini Harjumaa spordielus ära teha. Puuetega inimeste sportimise piirkondlike võimaluste teemat käsitleb näiteks juba 21. veebruaril Tallinnas Briti Suursaatkonna toel peetav vastavasisuline seminar, mida võib pidada esimeseks omataoliseks selliste mõttekodade jadas. Aasta jooksul soovime Harjumaa Spordiliiduga korraldada sarnaseid mõttekodasid maakonna erinevais paigus veelgi, et kokku koguda häid mõtteid ja ettepanekuid kogu Harjumaa spordihuvilistelt.

Mõttekodades väljakäidud ideede põhjal saaks Harjumaa Spordiliit juba teha oma analüüsi ning aasta lõpuks kokku panna edasise pikaajalise tegevuskava projekti, millest kujuneks maakonna järgneva kümne aasta ühine spordi edendamise arengukava. Arengukava võiks aga kinnitada maakonna spordiseltside, aga miks ka mitte Olümpiakomitee, Paraolümpiakomitee, kultuuriministeeriumi jt. esindajate osavõtul peetav Harjumaa üldine Spordifoorum.


Eesti Mängud

Kui spordielu arengud Harjumaal liiguksid suunas, kus maakonnas kõik erinevad harrastatavad spordialad saavad kaardistatud, nende vajadused välja selgitatud ning mõttekodadest koorunud ideede põhjal valminud Harjumaa spordi arengukava edukalt rakendunud, võiksime 2018. aastaks jõuda seisu, kus harjumaalaste kogemuste ja eeskuju pinnalt on kõik Eesti maakonnad valmis Eesti Olümpiakomitee eestvedamisel korraldama Eesti Vabariigi juubeliaastal esimesed maakondadevahelised Eesti Mängud. See oleks üldrahvalik spordipidu, kus traditsiooniliste spordialade kõrval saaksid maakonnad teineteisest mõõtu võtta ka mitmetel nö eksootilisematel aladel. See oleks üritus, kus iga maakond saaks uhkusega rõhutada just oma eripära ja tugevusi. Aga see oleks ka üritus, mis ühiste tegevuste läbi liidaks kõiki osalejaid ja pealtvaatajaid ning aitaks meil tugevdada oma riigi identiteeti ning kanda seda edasi tulevastegi põlvede jaoks.

Laulurahvas peab samu ideaale kandvaid pidusid Eestis regulaarselt juba aastast 1869. Miks ei võiks siis spordirahval sarnane pidu olla! Poleks ju üldse paha algatus harjumaalastelt – tähistada 2018. aastal Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva esimeste Eesti Mängudega!

Allikas: Harju Elu, 1.veebruar 2013

Kommenteeri