Maakonna parimad on purjetaja Puusta ning allveeujuja Drozdov

Harju maakonna mullune spordiaasta võeti kokku teatris NO99, kus kuulutati välja preemiate saajad, tublimad koolid ning atleedid. Harju Spordiliidu juht Allan Kiil tegi samas ettepaneku kutsuda kokku maakonna spordifoorum.

Spordiliidu juhatuse esimees Allan Kiil võis aastast 2012 rääkides rõõmustada. “Kõik kalendrisse planeeritud võistlused said korralikult peetud. 56 mõõduvõtmist 13 alal ja 10 000 osavõtjat räägib iseenda eest,” ütles Kiil 18. jaanuaril toimunud vastuvõtul. Sporti tehakse paljuski fanatismist. Õnneks jätkub toetajaid, kes pole kehakultuurile selga keeranud. “Need on maavalitsus, Harjumaa Omavalitsuste Liit (HOL), koolispordi liit, Kultuurkapital ning spordiselts Jõud,”tänas Kiil abistajaid. Tänu Londoni olümpiamängudele leidis Harjumaa mullu oma spordiniši. Olümpial osales kolm maakonna purjetajat: Ingrid Puusta, Anna Pohlak ning Karl-Martin Rammo.

Saue kool jälle parim 

 Harju parimad valiti 57. korda. Sporti on maakonnas tehtud aga kauem. Kuid mida võiks lähiajal alade valikus ning võistlustel muuta? “Juhatusel tekkis idee, et see aasta võiks olla kaasamõtlemise aeg klubides, koolides ning mujalgi. Korraldagem sügisel Harju spordifoorum,” pakkus Allan Kiil.“Abistajad võiks olla maavalitsus ja HOL.”Maavanem Ülle Rajasalu ütles, et tippsport tutvustab Eestit kordades paremini kui mistahes logod või hüüdlaused. Seejärel oli aeg tunnustuste jagamiseks. Harjumaa Kultuurkapitali preemiad andis üle HOL-i kultuurinõunik Ruth Jürisalu. Preemiad said viis õpetajat ja spordikorraldajat.
Igal aastal selgitatakse maakonna parimad keskkoolid ja põhikoolid. Mõõtu võetakse kaheksal alal. Aastal 2012 olid sportlikumad koolid Saue gümnaasium (direktor Jaan Palumets) ning Maardu põhikool (direktor Marijam Rannak). “Kolmas kord järjest oleme parimad,” ütles Jaan Palumets maavanemalt võidukarikat vastu võttes.

Veealad tipus

 Preemia “Meie teejuht, meie õpetaja” sai värskelt EOK-i asepresidendi ametisse valitud Toomas Tõnise. Ta juhib ka Aegviidu vallavolikogu tööd.

Tublim naissportlane oli purjelaudur Ingrid Puusta Rae vallast. Londoni OM-il saavutas 22-aastane Puusta klassis RS:X hinnatava 15. koha. Lisaks pälvis ta novembris tiitli “Eesti parim purjetaja”. “Saabusin spordipeole Taanist, kus ma õpin ja treenin. Pühapäeval sõidan tagasi,” ütles Puusta. Ise oleks ta Harju parimaks valinud Karl-Martin Rammo. Millega tegelevad purjetajad talvel? “Teevad jõusaalis trenni ning vahel käivad ka soojal maal. Taanis õnneks väga külm ei ole. Aprillis saab juba merele,” rääkis atleet. Uue hooaja tähtsaim võistlus on juulis peetav EM Prantsusmaal.
Meestest oli parim samuti veealade sportlane. Täpsemalt allveeujuja Aleksander Drozdov Maardust. Tema 2012. aasta teenistuslehel on EM-i üksikalade hõbe ja pronks, maailma karikasarja etapivõit ning kuus Eesti meistritiitlit. “Õpin Inglismaal Leedsis tsiviillenduriks. Poolteist aastat on selja taga ning sama palju õpinguid veel ees,” rääkis Drozdov. “Korraldagem sügisel Harju spordifoorum,” tegi Allan Kiil ettepaneku. Uue hooaja suurimad võistlused on temal Colombias toimuvad mitteolümpiaalade maailmamängud ning allveeujumise MM Kaasanis. “Püüan parimat. EM-i kuld jäi mullu kogemuste puudumise taha. Võitja oli 27-aastane ning seega on minul veel õppimiseaega,” kinnitas noormees. Parimate sportlaste auhinnakarikad andis kätte maavanem Ülle Rajasalu.

TEAVE

Kultuurkapitali spordipreemia laureaadid aastal 2012
• Urmas Põldre – Rae valla spordijuht. On teinud aastatepikkust tööd koolis, vallas ning maakonnas.
• Toomas Artma – Laagri Kooli huvijuht. Töötab koolis avamisest saadik kehalise kasvatuse ning inimeseõpetuse pedagoogina.
• Aleksei Davõdov – Maardu põhikooli kehalise kasvatuse õpetaja. Lisaks koolile mängib ta klubis FC Infonet jalgpalli.
• Eha Rünne – treener ja õpetaja Viimsist. On 20 aastat valitsenud Eesti kettaheidet. On kuulitõukes 46-kordne ning kettaheites 22-kordne Eesti meister.
• Tanel Einaste – korvpallitreener Viimsist. On üks kohaliku korvpalliklubi asutajatest, treenerina töötab aastast 2002.



Allikas: Harju Elu, 25.detsember 2013






Kommenteeri