Elu parema valla nimel

Kolmandat koosseisu Harku Vallavolikogu esimees Allan Kiil jaotab oma juhi- ja organisaatorivõimeid Harku valla ja AS-i Tallinna Sadam vahel. Töölt vabal ajal võib teda aga leida õuemurul pisitütrega mängimas või sära silmis, arvukate huvialadega tegelemas. Sama särasilmselt vastab Allan Kiil küsimustele viimaste aastate tegevuse kohta vallavolikogu esimehena. Sest põhjust tehtuga rahul olla on, ehkki ka tulevik on ränga tööga täidetud.

Kuidas hindate viimase vallavolikogu ja -valitsuse tegevust?
Siin võivad kõik osapooled rahul olla, kuna kolme aasta töö põhisuunad on täidetud.

Missugused muutused on toimunud vallamajanduse valdkonnas?
Olulisematest projektidest tuleks rääkida Harku aleviku kanalisatsiooni väljaehitamisest ning ühendamisest
Tallinna linna puhastusseadmega, mis parandab tulevikus Harku järve ja selle ümbruse elukeskkonda ja elukvaliteeti. 2003. aastast meenub Vääna heitveepuhasti renoveerimine, 2004. aastast Rannamõisa piirkonna kanaliseerimine jne.
 
Järgnevateks aastateks on välja töötatud kava valla ühisveevärki ja kanalisatsiooni puudutavaks koostööks
Euroopa Liidu tõukefondidega, millest eraldatakse abi omavalitsustele, mis asuvad Vääna jõe valgalal.
 
Suuri investeeringuid on tehtud Harku vallas äriühingute poolt. Nimetamisväärsemad on 12 km gaasitrassi rajamine Harkujärve ja Tabasalu piirkonnas. Koos gaasitrassiga avati Tabasalus OÜ Strantumi uus katlamaja
ning viidi gaasiküttele ka Teelahkme lasteaia katlamaja.

Mida on tehtud ja mida tehakse Harku valla rohelise näo säilitamiseks?
Loomisel on Sõrve looduskaitseala, mis pidurdab uute paemaardlate kasutuselevõttu Harku vallas. Samuti on
vallajuhid teinud kõik, mis võimalik, et vähendada meie murelapse – Harku karjääri – poolt tekitatavat keskkonnareostust. Keskkonnakaitse seisukohalt oluline tähis on veel Sõrve prügila katmine. 

Valla rohelise visiitkaardi säilitamiseks oleme pidanud tähtsaks valla puhkealade, randade ja parkide saatust. Tilgu sadama ja rannaala kujundamiseks aktiivse puhkuse veetmise kohaks tellisime Tilgu sadama arengukava. Jätkuvalt on tähelepanu all Vääna mõisakompleksi muutmine atraktiivseks turismiobjektiks.
 
Missugused teie 2002. aasta valimislubadused on täitunud?
Teede ja tänavavalgustuse väljaehitamine on jätkuv protsess. Valgustatud tänavate ja korras teede üle on saanud rõõmustada nii Tabasalu, Türisalu, Kumna kui paljude teiste piirkondade elanikud. Ehitati valmis tänavavalgustus Tabasalu alevikus Lucca teel, Muraste külas Muraste elurajoonis, Harkujärve külas Ventri teel ja Sõrve külas Sõrve teel, samuti rajati Türisalu küla välisvalgustus. 2003. aasta suurimad investeeringud olid Kiriku tee Harkujärvel ja selle tänavavalgustuse ehitus, uue Tugamanni silla ehitus Vahi külas ning Kumna küla tänavavalgustuse ehitus.
 
Asfalteeriti Vahtra tänav, Kadaka tee ning Väänatammi tee ning ehitati Tibutare lasteaia kõnniteed. Vald osales Suurupi külas asuvate Ida ja Põhja tee asfalteerimisel ja Tabasalu tõusu jalgtee ehitusel, alustatud on Humala-Keila-Joa tee remonti.

Sel aastal loodi Harjumaa Ühistranspordikeskus, mis aga pole esmaseid lootusi täitnud. Vallajuhid omalt poolt on andnud parima, et kindlustada tipptundidel vajalikud bussiliinid. Kooliõpilastele on tagatud tasuta sõit kooli ja tagasi.

Mida on tehtud selleks, et vallaelanike lapsed saaksid käia kaasaegses, turvalises ja lapsesõbralikus lasteaias ning  koolis?  
Käesoleval aastal on kõige olulisem objekt kindlasti septembri algul avatud uus 144-kohaline Rannamõisa lasteaed. Tabasalu Tibutare lasteaias renoveeriti viie rühmaruumi valgustus. Harkujärve Lasteaed-Algkoolis viidi läbi rühmaruumi remont ning lasteaed laienes söögisaali võrra. Vääna Lasteaed-Algkoolis remonditi rühmaruume ja sööklat ning avati täiendav lasteaiarühm. Remonditud on Harkujärve koolimaja. Tabasalu Ühisgümnaasiumi ootab koolihoone juurdeehitus – 12 klassiruumiga algklasside maja, mis annab koolile juurde 288 õpilaskohta.

Valla koolivõrgu arengukava näeb ette, et aastatel 2005-2010 tuleb luua ca 300 kohta lastele koolieelsetes lasteasutustes, seega 2-3 uut lasteaiahoonet või olemasolevate laiendamist juurdeehitustega. Uute elurajoonidega lisanduvatele elanikele tuleb luua võimalus saada lapsele lasteaia- ning koolikoht koduvallas.

Missugused sotsiaalteenuseid vallas pakutakse? 

Valla elanikele võimaldatakse enam kui 20 erinevat liiki sotsiaalteenust, sealhulgas sotsiaalnõustamist, kutsevaliku ja psühholoogilist nõustamist, logopeediteenust haridusasutustes, transporditeenuseid puudega lastele ja eakatele, koduhooldusteenust jm teenuseid. Iga aastaga on teenuste hulk suurenenud vastavalt sellele, kuidas kasvavad valla võimalused. 2004. aastal asus tööle kaks uut hooldustöötajat, mis võimaldab hooldustöötaja teenust ka Kumna, Tutermaa ja Türisalu piirkonnas. Eelmisel aastal maksti erinevaid toetusi valla eelarvest kokku üle miljoni krooni. Alustatud on võlanõustamisteenusega ja tegevust töötute aktiveerimiseks ja tööturule integreerimiseks, mille tulemusena on riikliku toimetulekutoetuse saajate arv vallas kahanenud 30-lt kolmele.

Mida olete viimastel aastatel pakkunud pensionäridele ja lastega peredele? Missuguseid vaba aja veetmise võimalusi on arendatud? 

 Harku valla elanikkond on noor ja aktiivne. Vald omalt poolt on toetanud külade algatusi perepäevade, spordi- ja kultuuriürituste läbiviimisel. Olulisel kohal on Tabasalu Spordikompleksi poolt pakutavad vaba aja veetmise võimalused. Tabasalu Ühisgümnaasiumi õpilased saavad tasuta ujumisõpetust spordikompleksi ujulas, spordikompleksi ruumes tegutsevad mitmed ringid. Eeldatavalt saab spordikompleksi ümbrusest tulevikus terve spordilinnak.

Valla vahenditest ehitatud Kumna Kultuuriait ja Harku Noortekeskus koguvad populaarsust. Oleme lähtunud ka mõttest, et igas elurajoonis peaks olema nii laste mänguväljakud, palliväljakud kui ka rohealad. Valla lastel on suvel võimalik osaleda Pivarootsi laagris ning Vääna-Jõesuu noortelaagris. Käesolevast aastast alustati ühisürituste korraldamist puuetega lastega peredele. Eakatele korraldatakse regulaarselt ühisüritusi. Traditsiooniks on saanud üleriigilise südamenädala raames korraldatav tasuta tervisekontrollipäev vallaelanikele ning lastekaitsepäeva tähistamine perepäeva korraldamisega. Kodustele eelkooliealistele lastele on toimunud iga-aastased jõulupeod koos kingipaki jagamisega ning neil on võimalik koos lapsevanemaga osa võtta muusika- ja kunstiringi tööst.

Mil määral on tõusnud Harku valla kui elukeskkonna turvalisus?
Harku vallavalitsus on igati toetanud elanike algatust naabrivalvesektorite loomisel. Tegeldud on liikluskorralduse, heakorra ning just suvitusperioodil esile kerkiva kuritegevuse küsimustega. Loodud on Harku valla alaealiste komisjon, mis annab võimaluse noore õigusrikkuja suunamiseks erinevatesse programmidesse ja vajadusel määrata talle tugiisik. Noorte hulgas oleme läbi viinud ennetusprojekte seoses sõltuvusainete tarbimise, HIV/Aidsi ja õigusrikkumistega. 

Artikkel ilmus Reformierakonna väljaandes "Harku valla paremad uudised"

Kommenteeri