Miljon krooni spordile

Hiljaaegu allkirjastasid Harjumaa Omavalitsuste Liit (HOL) ja Harjumaa Spordiliit lepingu, millega omavalitsused toetavad 2011. aastal spordiüritusi Harjumaal 63 360 euroga ehk miljoni krooniga. 

Omavalitsuste poolt kirjutas dokumendile alla HOLi esimees Vello Jõgisoo, spordiliidu poolt juhatuse esimees Allan Kiil. 

Vello Jõgisoo: "Miljon krooni oleme sporditegemiseks viimastel aastatel ikka eraldanud. See toetusraha on mõeldud terveks aastaks kõigis vanuseklassides kõikvõimalike ürituste läbiviimiseks." 

Allan Kiil: "Lõviosa sellest rahast läheb kolinoorte võistluste toetuseks. Üleriigilistest võistlustest peame korraldama Jüriöö jooksu, samuti tagama Harjumaa võistkonna osavõtu Eestimaa XII suvemängudest, mis toimuvad iga nelja aasta järel. Sel aastal toimuvad mängud Rakveres ja programm on väga mitmekesine. Korraldajaks on Eestimaa Spordiliit Jõud."

 

Väikesest asjast suur

Harjumaal on sel aastal plaanis korraldada kokku 44 ülemaakondlikku spordivõistlust 15 spordialal, osa võivad võtta kõik 450 Harjumaa spordiklubi, kõik koolid ja Harjumaa elanikud. Rohkem raha kulub klassikaliste alade toetuseks, mis on ka kooliprogrammides ja kus rohkem noori kaasa lööb - jalgpall, korvpall, võrkpall, kerge- ja raskejõustik, ujumine, suusatamine, orienteerumine, male, kabe jne. 

Kaasa lüüakse ka TV-sarjas 10 Olümpiastarti. Viimastel aastatel on tõusuteel taas suusatamine. Ekstreemseid spordialasid - kiiking, naisekandmine, leilivõtmine jne - spordiliit vähese leviku tõttu esialgu ei toeta. See aga ei tähenda, et tulevikus olukord muutuda ei võiks. 

Allan Kiil: "Teinekord võib mõni spordiala täiesti uskumatu arengutõuke saada näiliselt pisiasjast. Näiteks otsutas Eesti Võrkpalliliit mõned aastad tagasi kinkida kaks palli ja võrgu võistkondadele, kes osalevad Maamängudel. Loomulikult tahtsid kõik võrku ja palli saada - meil läks lahti uskumatu võrkpallibuum. Nüüd räägivad Eesti klubid kõva häälega kaasa rahvusvahelisel tasemel."

 

Tasu ei küsita

Harjumaa Spordiliidus töötab kolm palgalist töötajat, kes koos paljude vabatahtlike abilistega võistlused ka korraldavad. Spordiliikumist veab Harjumaal kogenud sporditöötajana Sirje Tikerpä. 

Sirje Tikerpä: "Võrreldes teiste maakondadega on Harjumaal üks erinevus - me ei küsi spordiliidu poolt korraldatud võistlustel osalemise eest tasu. Sellepärast on meil ka kõige raskematel aegadel alati sporti tehtud ja võistlusi korraldatud." 

Vello Jõgisoo: "Oleme HOLi juhatuses neid toetusi arutanud - kõik liikmed on poolt. Ja seda mitmel põhjusel - alati on spordiüritused Harjumaal hästi korraldatud, tagasiside on ainult positiivne olnud. Ja kuhu veel panustada kui mitte noortesse ja tervisesse. Seda aga sport on." 

Artikkel ilmus ajalehes "Harju Elu" 15.02.11. Kirjutas Ülo Russak  

Kommenteeri