Parimad sportlased on Virula ning jalgpalliäss Vassiljev

Harjumaa Spordiliidu juhatuse esimees Allan Kiil meenutas, et lõppev aasta oli maakonna rahvale juubeliaasta. Spordiliit tähistas 75. sünnipäeva, asutamiskoosolek peeti Eestile palju kulda ja au toonud Berliini olümpia aastal.

"Kui peaks rääkima juubelijuttu kõigist 75 aastast, siis võtaks iga aasta kaheksa rida A4 formaadis paberist. Seda on 16 lehte ning ettekanne kestaks vähemalt 40 minutit," ütles Kiil. Et kuulajate-vaatajate aega säästa, märkis mees vaid mõningaid olulisi sündmusi maakonna ja maaspordi ajaloost. Välja tuleks muidugi arvata maailmasõja-aastad, kui oli suhteline vaikus. Ning kaks sõjajärgset aastat, kui liit polnud taasliidud.

"Tõsiselt tuleks lahti kirjutada spordiühingud Kolhoosnik ja Jõud. Viimasel oli vägev aasta 1967, kui tõstja Jaan Talts sai tulemuseks 500 kilo. Hillar Kärner võitis Paul Kerest Jõu ja Kalevi kohtumises," meenutas Allan Kiil. Jaan Taltsist sai ka spordiühingu Jõud esimene olümpiavõitja.

Aktivistid pärjatud

Milline oli Harju spordiaasta 2011? "Oli palju hästi korraldatud võistlusi. Osavõtjaterohkelt peeti Jüriöö jooksu Keilas, mille võitis 9. korda Saue Tammede esindus," kiitis Kiil. Harju maakond sai Eesti suvemängudel kolmanda koha. Paljud tublid õpetajad ning treenerid tõi koolinoored juba alates esimesest klassist võistlema.

Tavapäraselt jagatakse enne aastalõppu Harjumaa Kultuurkapitali preemiaid ning stipendiume. Tavapäraselt on seda teinud Harjumaa Omavalitsuste Liidu kultuurinõunik Ruth Jürisalu. Seekord pärjas tublimaid aga päkapikk, kelle Jürisalu enda asemel Hobuveskisse saatis.

Tänu said Kehra kooliõpetaja, pallimängude võistluste korraldaja Piret Urmet, Paldiski kooliõpetaja ning korvpalliakvist Jüri Belov, Kiili kooliõpetaja Raigo Tatrik, koroonavõistluste korraldaja Guido Trees ning mitmekordne "Jüriöö jooksu" korraldaja, Harju KEK-i rahvaspordiklubi juht Valjo Tali.

Preemia "Meie tee juht, meie õpetaja" kuulutas välja Harjumaa Spordiliidu aseesimees Ralf Amos. "Seitse korda on seda antud. Preemia on saanud teiste hulgas Aleksander Ardel, Olev Rannik, Kaljo Põldaru, Rein Suppi ja teised tublid korraldajad," ütles Amos. "Seekordne laureaat on mees nagu orkester. Olnud Eesti koondises, parandanud rekordeid, olnud mitmekordne meister. 11 aastat on laureaat tihedalt seotud Harju Spordiliiduga." Polnud raske arvata, et preemia sai Allan Kiil. Lisaks võttis spordimees maavanem Ülle Rajasalult vastu Harjumaa teenetemärgi.

Tegi puhta töö

Ning oligi käes aeg õhtu tipphetke ehk tublimate atleetide austamine. Naistest oli suurte spordisaavutuste teenistusleht ette näidata vibulaskjal Katrin Virulal. Kajamaa Spordiklubi liige sai maastikuvibulaskmise maailmameistrivõistlustel pikkvibus pronksmedali. Naiskondlikult tuli üheksas koht. Euroopa meistrivõistlustelt naases Virula kuldmedaliga, Eesti esivõistlustelt pronksiga. Tema treener on Steve Morley.

Meestest oli kaalukas kandidaat koos rahvuskoondisega Eesti jalgpalli seninägematult kaugele viinud Konstantin Vassiljev. "Jalgpallur lõi 25. märtsil võidumängus Uruguai vastu seisuks 1:0 ning andis söödu. 7. oktoobril lõi Vassiljev EM-i valikmängus Põhja-Iirimaale kaks väravat ning aitas Eesti edasi," luges Allan Kiil ette Maardu mehe saavutusi.

Lisaks on Konstantin Vassiljevit pärjatud tänavuse aasta jalgpalluri ning aasta kodaniku tiitliga. Tema treener on Viktor Passikuta.

Sportlastele andis karikad kätte maavanem Ülle Rajasalu. "Harju parima nimetus on väga suur ja meeldiv üllatus," ütles Vassiljev Harju Elule. Kas ta valitakse ka Eesti aasta sportlaseks, et tahtnud mees ennustada. "Loodan, et võistkond saab auhinna. Minu isiklik auhind ei ole nii tähtis, sest palju ilusaid väravaid on veel ees."

Allikas: Harju Elu, Allar Viivik, reede, 23.detsember 2011

Kommenteeri