Millest kõneleksin oma esimesel Riigikogu avalikul esinemisel?

Riigikogu maine rahva seas on tänasel päeval üsna madal. Eelmisel aastal avaldatud Turu-Uuringute ASi usaldusküsitlusest Eesti elanike suhtumisest erinevate riigiinstantside vastu selgus, et kui näiteks Päästeametit usaldab ligi 96% vastanutest, keskpanka ja presidenti üle 70%, siis Riigikogu ainult 43% ja erakondi vaid 26% vastanutest. Milles siis asi?
 

Riigikogu on ju ometi rahva poolt valitud esindusorgan, mis peaks hea seisma riigi käekäigu ja rahva heaolu eest. Miks me siis ei usalda neidsamu inimesi, keda me ennast juhtima valinud oleme?

Eks selleks ole põhjuseid mitu, kuid üheks olulisemaks nendest pean ma senist negatiivset tendentsi, kus Riigikokku jõudnud seaduseelnõud hakkavad “elama” alles eelnõude lugemise käigus, kui hakatakse neis vigu otsima, neid parandama ning detailide üle vaidlema. Loomulikult on saadikute kohus kõik seaduseelnõud põhjalikult läbi töötada ja nende põhimõtted ka omavahel läbi vaielda, kuid siiski – seaduste eelnõud, mis jõuavad Riigikogu saali lugemisele, ei tohiks olla hooletult ja asjatundmatult ettevalmistatud, mis jätavad ruumi valedele tõlgendustele, vastuoludele või suisa lausrumalustele.

Näiteid on siin tuua lähiminevikust mitmeid, olgu see siis palju poleemikat tekitanud liiklusseadus, merendusseadus jne.

Demokraatlikult valitud parlamendis on esindatud erinevad maailmavaated ning
seetõttu on poliitiline diskussioon seaduseelnõude üle mõistetav.

Parlament saab aga oma usaldusväärsust oluliselt tõsta, kui paraneks esitatavate seaduseelnõude kvaliteet ning Riigikogus arutletaks eelnõu sisulise poole üle, olles kindel,
et eelnõu tehniline ettevalmistus on erialaselt pädev ja seaduse hilisema “tarbija” jaoks mõistetav ja vastuvõetav.

Teine ja palju silmapaistvam mainekujunduse element Riigikogu jaoks on igipõline
kuluhüvitiste teema. Ma tahaks väga loota, et majoneeside ja kesköiste ööklubis valijatega kohtumiste aeg on jäädavalt möödas ning iga Riigikogu liige oskab oma seadusega määratud kuluhüvitisi sihipäraselt kasutada. Lihtne asi kontrolli all hoida, aga samas ka lihtne asi, millega endale ja selle kaudu kogu parlamendile negatiivset tähelepanu
tõmmata.

Ma väga loodan, et kui järgmine kord analoogseid usaldusküsitlusi tehakse, siis uus Riigikogu koosseis õigustab igati oma valimist Toompeale.


Artikkel ilmus Harku Valla Teatajas, 27.01.2011

Kommenteeri